5 keshilla për t’u ringritur kur mendoni se jeta juaj eshte katastrofe..
Home » Studenti Online » Dega Psikologji » 5 keshilla për t’u ringritur kur mendoni se jeta juaj eshte katastrofe..

5 keshilla për t’u ringritur kur mendoni se jeta juaj eshte katastrofe..

A ua u shpif jeta juaj momentalisht?

 

Fakt i vështirë i jetës është se ne të gjithë do të përjetojmë tragjedi në një pikë ose në një tjetër. Disa mund të përjetojnë vetëm një tragjedi të vetme; të tjerët mund të përjetojnë tragjedi të mëdha rregullisht.

 

Por pavarësisht se sa e tmerrshme mund të jetë tragjedia juaj në lidhje me ata përreth jush, një tragjedi gjithmonë do të jetë e vështirë në lidhje me vetë ju.

 

Ndonjëherë, jeta thjesht do të ngecë në udhë pa krye.

 

Por çfarë mund të bëjmë për ta ngritur moralin e përftuar stimuj për t’u ringritur? Buddhisti i njohur Pema Chodron dikur tha: “Nuk është ajo që na ndodh që na shkakton vuajtje; është ajo që ne themi për veten tonë për atë që ndodh.”

 

Në terma më të thjeshtë, Chodron po përpiqet të përçojë të njëjtën ide që i referohemi kur themi: “Jeta është ajo çka ju e bëni të jetë”.

 

Realiteti juaj është kryesisht i modeluar nga mënyra se si e shihni jetën dhe mënyrën se si akumuloni ngjarjet që ndodhin me ju.

 

Mendoni për këtë: kur ishit fëmijë, mund të kishit menduar se humbja e lodrës suaj të preferuar do të ishte gjëja më e keqe në botë, e mjaftueshme për të qarë pafundësisht.

 

Këto ditë, ju mund të humbni një smartphone të çmuar dhe mezi keni një reagim. Ky është vetëm një shembull se si pafundësia e një tragjedie është e kufizuar në madhësinë që ne e lëmë të bëhet.

 

Fakti i thjeshtë është se është e gjitha në kokën tënde kur beson se jeta po ta shpif. Ju mund të kaloni nëpër gjërat më të këqija në botë – duke humbur një të dashur, duke u larguar nga shtëpia kundër vullnetit tuaj, duke prishur zemrën tuaj – por në një moment pas periudhës suaj të zisë, tragjedia do të jetë po aq e madhe sa ju e lini që të zhvillohet.

 

 

Bëhet fjalë për të detyruar veten të bëjë që jeta të mos ndalet, dhe këtu janë 5 gjëra të dobishme që mund të bëni për ta bërë këtë të ndodhë:

 

 

1-Mos lejoni që negativiteti t’iu zotërojë

Reagimi i parë ndaj çdo tragjedie do të jetë emocion negativ. Frika, zemërimi, dëshpërimi, ankthi, depresioni – ato do të rrjedhin mbi ju si vaj, duke u bërë pjesë e juaja pa marrë parasysh sa ju përpiqeni t’i pastroni ato.

Është kaq e lehtë të dorëzohemi ndaj këtyre emocioneve dhe të lëmë veten tonë të përcaktohet prej tyre. Së pari mendimet tona, pastaj fjalët tona, pastaj veprimet tona; një nga një personalitetet dhe jetët tona bëhen të formuara nga negativiteti deri sa të kthehemi në asgjë më shumë se anijet e negativitetit.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i mohoni vetes ndjenjat tuaja negative. Duhet t’i pranoni dhe ato; thjesht mos lejoni t’iu zotërojnë.

Por si saktësisht duhet të shmangni pushtimin tuaj nga emocionet negative? Vetëm pretendoni. Maskoheni veten me besim dhe lumturi, dhe përfundimisht besimi do të bëhet real. E vetmja gjë për t’u kujtuar është kjo – sillu sikur është, derisa ta arrini.

 

 

2-Bëhuni mirënjohës

 

Koha më e vështirë për t’u ndier mirënjohës për jetën që keni është kur po përjetoni diçka të tmerrshme. Por këto janë kohët kur është më e rëndësishmja të praktikosh mirënjohje në jetën tënde.

Mendoni se si tragjedia juaj mund të kishte qenë më keq. Nëse keni një të dashur që kohët e fundit është sëmurur ose ka përjetuar një aksident, mendoni se si çështja mund të jetë më shkatërruese.

Nëse keni humbur një punë ose një shumë të madhe parash, jini mirënjohës që keni akoma njerëzit rreth jush dhe shëndetin tuaj të mirë.

Ka gjithmonë një rreshtim argjendi, dhe është e rëndësishme të mbështeteni në këto shtresa argjendi gjatë momenteve tuaja më të vështira.

 

 

3-Lëvizni përpara

 

Është e natyrshme të biesh në një cikël të mëshirës dhe të zi për gjendjen tuaj shpirtërore kur përjetoni diçka të tmerrshme.

 

Por pas njëfarë kohe, është e rëndësishme që të dilni nga ajo para se ta lini atë të shkatërrojë jetën tuaj. Në vend që të pyesni, “Si mund të ndodhë kjo me mua?”, Duhet të filloni të pyesni: “Çfarë mund të bëj për të ecur përpara?”

 

Mund të mos jetë e lehtë dhe nuk mund të jetë diçka që dëshironi të bëni, por lëvizja përpara është sikur të heqësh fashon nga një plagë – është diçka që duhet të bëhet dhe diçka që do ta falenderosh veten më vonë nëse e ke bërë.

 

 

4-Stop fajësimeve

Në një situatë të vështirë, reagimi ynë i menjëhershëm është që gjithmonë të caktojmë fajin.

Fajësoni shefin tuaj, kompaninë tuaj, një orar, një virus, një makinë të gabuar, çdo gjë; çdo gjë që mund të lidhet me tragjedinë që ju ka goditur ju dhe familjen tuaj, ju do të gjeni gjithmonë një mënyrë për ta fajësuar atë. Dhe kjo është e kuptueshme – ne duam të gjejmë kuptimin e tragjedisë.

Por këtu është sekreti, sepse ndonjëherë nuk ka shpjegim. Ndonjëherë nuk ka asnjë arsye dhe askush nuk duhet të fajësohet, dhe ju duhet të mësoni të jeni në rregull me këtë. Sa më shpejt mund të pranoni faktin se nganjëherë universi është i rastësishëm, aq më shpejt mund të mësoni të jetoni me realitetin tuaj të ri.

 

 

5-Çohuni

Ju e dini shprehjen e famshme: sa herë që bie, duhet të ngrihesh sërish. Për sa kohë që ju gjithmonë ngriheni një herë më shumë se sa herët që bini poshtë, atëherë ju do të jeni mirë.

Pa marrë parasysh se sa e vështirë mund të jetë, duhet të jeni më të rreptë. Nuk duhet të jetë një përgjigje e menjëhershme – është mirë që të keni një periudhë të brengosur – por për sa kohë që është një përgjigje që e arrini në përfundimi, atëherë mund të fitoni përballë çdo sfide që jeta ju sjell.

  
        
          

Komentoni

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*