te specifikuar Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.
Home » Si Behet » Teknologji » Si te ndertoj nje super kompjuter ? Tutoriale shqip falas.

Si te ndertoj nje super kompjuter ? Tutoriale shqip falas.

Si te ndertoj nje super kompjuter?

Tutoriale shqip falas.

Sic e kemi permendur shume here tashme, kompjuteri eshte absolutisht mjeti me i domosdoshem per pune, shkolle argetim etj. Sot ekzistojne shume lloje kompjuterash te fuqishem ose jo , ne varesi te parametrave te secilit. Nqs do ishim objektive ne zgjedhjen e nje kompjuteri, padyshim do mendonim parametrat me te mire qe ne na bejne pune. Por, si cdo gje tjeter dhe kto kompjutera kushtojne goxha. Jam e sigurt qe jo vetem une por edhe juve e keni menduar ndonjehere :

“Si te ndertoj nje kompjuter qe i pershtatet kerkesave te mia ?”

Persa i perket kerkesave mund te jene te shumellojshme si psh: nje kompjuter vetem per videolojra (gaming computer). dIihet qe keta kompjutera duhet te jene pak me te fuqishem (ne sensin e procesorit dhe memories dhe kartave grafike). Shembuj te tjere mund te jene : kompjutera vetem per llogaritje, kompjutera per server etj.

Te ndertosh super kompjuterin tend eshte absolutisht nje sfide me vete. Por ka te apasionuar qe edhe e bejne. Normalisht duhet kohe dhe disa para (si per cdo gje tjeter).

Me poshte ju paraqesim disa hapa:

Hapi 1:

Ne fillim percakto komponentet hardware dhe burimet qe te duhen. Gjithashtu duhet te vendosim dhe ip qe do perdorim per rrjetin tone privat. Si dhe cfare paketash software do kemi dhe ne cfare teknologjie duam te aplikojme programimin paralel.

Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

 

Me siguri po thoni “boo por keto pajisje dhe programe kushedi sa kushtojne”. Ka nje lajm te mire. Shumica jane falsa dhe open source. Nqs do te donit qe te llogarisnit se sa i shpejte do ishte super kompjuteri juaj perdorni kete tool  http://hpl-calculator.sourceforge.net.

Hapi 2 :

Ndertoni nyjet e kompjuterit (e thene pak me thjeshte) . Zgjidhni nje server qe ka mjaftueshem hapesire, cooling (ftohje), dhe eficence. Mos harroni qe ne zgjedhjen e komponenteve per superkompjuterin duhet te qe te kujdeseni qe te jene te pershatshem gjate bashkepunimit me njeri tjetrin.

Behet llaf per :

  1. Motherboard = Bordi i kompjuterit
  2. Procesorin
  3. Network adapter = Karte rrjeti
  4. Ram = Memoria pa dyshim qe eshte e rendesishme, ku duhet te jete sa me e madhe me mire.

 

Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

Hapi 3 :

Instalojme serverat ne njesine qendrore. Fillojeni nga fundi qe te mos e rendoni nga fillimi. Mund te ju ndihmoje nje shok sepse eshte pak e veshtire si procedure.

Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

 

Hapi 4 :

Inslaoni Ethernet switch siper shasise se serverit. Eshte momenti me i mire per te konfiguruar dhe switchin. Bejeni frame size me 9000 byte. Vendosni nje ip statike dhe fikni perdorimin e protokolleve te rutimit te panevojshem si SMtp Snooping.

 

Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

 Hapi 5 :

Instaloni PDU (Power Distribution Unit). Kjo varet sesa performante e doni ju kompjuterin, me e mira do ishte 220 volt per nje super performance te kompjuterit.
Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

 Hapi 6 :

Tani me cdo gje te instaluar, fillojme procesin e konfigurimit. Mund te ndodhe qe default te jete linux. Kjo nuk perben problem sepse mund ta rregulloni sipas deshires. Filloni duke instaluar versionin me te fundit te Bios dhe firmware qe duhet te jene ne njejten nyje per nje performance te mire.
 Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

Hapi 7 :

Instaloni MPI (message-passing interface, resource-manager,dhe librarite e tjera qe duhen).
Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.

 Hapi 8 :

Testoni clusterin e ndertuar. Pas gjithe pune qe beme duhet absolutisht te shofim se cfare performace ka ‘kryevepra’ e sapondertuar.
Si te ndertoj nje super kompjuter Tutoriale shqip falas. Menyra se si te ndertoni nje kompjuter per perdorim me te specifikuar. Tutoriale shqip falas.
  
        
          

Komentoni