Orjona

Jeronim de Rada

Jeronim De Rada (ital. Girolamo De Rada, 1814-1903), është jo vetëm shkrimtari më i mirënjohur i letërsisë arbëreshe, por edhe figura më e shënuar e lëvizjes kombëtare shqiptare në Italinë e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Bir i një prifti ortodoks në Maq (ital. Macchia Albanese) në malet e krahinës së Kozencës, …

Lexo me shume

Martin Camaj (1925-1992)

Martin Camaj lindi më 21 korrik 1925 në Temal të Dukagjinit në Alpet e veriut. Camaj mori arsim klasik në kolegjin jezuit saverian në Shkodër dhe ndoqi studimet në Universitetin e Beogradit. Prej aty, shkoi për studime pasuniversitare në Itali, ku dha gjuhë shqipe dhe kreu studimet në gjuhësi në …

Lexo me shume

Hija ime – Teodor Keko

Me hijen time ik në rrugë,Ajo e sheshtë gjith aq e zezë.E di saktësisht se ç’mendoj unë,Pjerrtas më sheh si një të mjerë. Unë hijen time nuk e njoh,S’ia di mirësitë e as tradhëtitë,Nuk di as kur do më lëshojë,Kur do të më ngarkojë në shpinë. Një Zot i madh …

Lexo me shume

Në kaq pak Tiranë

ne kaq pak tirane fatos arapi gjuhe letersi provim proze poezi

Fatos Arapi Në kaq pak Tiranë, si mund të mbetesh kujtim, si mund të kthehesh në mall. Dhimbja e natës natën e zgjon. – Si mund të bëhesh tragjedi… Në kaq pak Tiranë. (1981) Në kaq pak Tiranë, është poezi e shkëputur nga vëllimi i dytë poetik me të njëjtin …

Lexo me shume

Komedia “Mizantropi”, Molieri

Komedia “Mizantropi”, Molieri personazh tragjikomik personazhi kryesor alcesti

Komedia “Mizantropi”, Molieri   Kjo komedi ka 55 akte. Personazhi kryesor, Alcesti, është personazh tragjikomik. Personazhe të tjerë janë: Selimena, Filenti dhe Elianta. Alcesti ka të gjitha karakteristikat e një njeriu mizantrop : Zemërimi Përçmimi Mllëfi Ai nuk duron humorin dhe shakatë, si dhe nuk pranon këshilla. Ai i merr …

Lexo me shume

Mrizi i zanave – Gjergj Fishta

Mrizi i zanave – Gjergj Fishta

Mrizi i zanave – Gjergj Fishta   Epopeja “Lahuta e Malcis” përshkruan luftën e dy brezave. Ajo nuk është një poemë me një hero kryesor dhe një veprim kryesor. Aty mbizotërojnë disa personazhe, disa heronj. Vepra nis me heroizmat e shqiptarëve për të mbrojtur tokat e tyre nga sulmet malazeze …

Lexo me shume

Eposi i kreshnikëve

Eposi i kreshnikëve

Eposi i kreshnikëve   Këngët epike legjendare të eposit të kreshnikëve janë këngë tregimtare me karakter fantastik. Përveç epizmit ato përmbajnë edhe legjendarizëm. Epizmi, legjendarizmi dhe fryma epike janë tri tiparet kryesore të një epi dhe eposi ynë i përmbush. Eposi ynë përbehet nga këngë epiko – heroike. Temat e …

Lexo me shume