Te shohesh me syte e nje bebeje.. Eshte kaq e vecante!
Home » Studenti Online » Dega Psikologji » Te shohesh me syte e nje bebeje.. Eshte kaq e vecante!

Te shohesh me syte e nje bebeje.. Eshte kaq e vecante!

Te gjithe jemi kurioz te dime se cfare ndodh me nje foshnje. Si i shohin gjerat. Si i perceptojne ato. A arrijne te dallojne cdo objekt prane vetes. A e dine se sa ngjyra kane perballe. Si ju duken objektet per larg…. Jane disa pikepyetje per te cilat jemi kurioze gjithmone. Ne e dime se sistemi i shikimit nuk eshte po aq i zhvilluar sa tek te rriturit prandaj jemi me shume kurioze. Per fat te mire studiuesit kane arritur te zbulojne sesi shohin foshnjat.

Te shohesh me syte e nje bebeje.. Eshte kaq e vecante!

Neqe e kemi kete informacion po e ndajme edhe me ju!

Kur nje femije eshte vetem 1 muajsh, ai ka aftesi te shohe gjerat vetem 3 pellembe larg tij. Ata e ndjejne zerin e nenes qe i therret, por nuk i dallojne fytyren pa e patur prane.

2 muaj – syte e foshnjes kordinohen me mire me njeri tjetrin. Nese e vini re, nje femije mundet te shohe edhe drejt.

3 muaj – foshnja i kerkon me sy objektet neper dhome.

4 muaj – foshnjat nuk e dine qe edhe pse nuk e shohin nje person, ai ekziston. Ata mendojne qe njerezit zhduken pasi ju largohen nga rrezja e shikimit.

5 muaj – vetem ne kete moshe foshnjat e shohin boten ne 3D.

6 muaj –  ata fillojne te dallojne spektrin e ngjyrave. Ata fillojne te kene nje perparese te preferuar dhe ngjyrat e dashura.

7 muaj – ata i dallojne mire gjerat per large, por duan te kene ne duar vetem gjerat qe kane prane.

8 muaj – frikesohen kur shohin ate personin ‘e huaj’ ne pasqyre. Ata akoma nuk e dine se jane vete ne nje reflektim. Vetem ne moshen 15-18 muajsh e kuptojne se ne pasqyre jane vete ata.

9-10 muaj – jane aktive dhe rendin pas gjerave qe duan te kene ne duar.

12-13 muaj – kane vizion te qarte dhe munden te shohin si nje i rritur.

Te shohesh me syte e nje bebeje.. Eshte kaq e vecante!

  
        
          

Komentoni