Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes. Shendet virus sehndet
Home » Studenti Online » Dega Mjekesi » Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes.

Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes.

Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes.

 

Mononukleoza infektive eshte cilesuar si semundja e puthjes. Virusi qe e shkakton kete semundje tranferohet permes peshtymes qe kalohet nga puthja. Ndaj edhe quhet semundje e puthjeve. Por kjo nuk eshte e vetmja menyre. Ky virus kalon edhe nepermjet perdorimit te mjeteve te njejta. Psh nese pini nga e njejta gote. Nese perdorni te njejtin buzekuq. Por nuke eshte aq shqetesuese sepse nuk ngjitet aq shpejt sa viruset e tjera. Kjo per arsye se bakteri mund edhe te shkaterrohet ne nje trup te shendoshe. Pra shancet per tu prekur nga virusi MONO jane me te pakta sesa nga gripi.

Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes. Shendet virus shendet

Mundesia per tu prekur nga ky virus eshte me e madhe nese jeni adoleshent. Femijeve zakonisht ju kalon si infeksion pa u vene re. Kjo sepse ata kalojne nje aktivitet me te ngjeshur gjate dites.

Simptomat e monos :

-lodhje

-gjendje trupi jo te mire.

-temperature

-zmadhimi i gjendrave limfatike

-zmadhim i lehte i shpretkes

Keto simptoma ndihen per shume kohe. Sidomos dy simptomat e fundit. Kjo per arsye se reagimi i organizmit zgjat goxha ne kohe. Tek te rriturit llogaritet nje kohezgjatje mes nje muaji dhe nje muaji e 2 javesh. Nderkohe qe tek femijet kalon shume me shpejt. Maksimumi mund te zgjase 2 jave.

Kur duhet te drejtoheni tek nje mjek?

Nese zgjidhni te ushqeheni shendetshem. Te perdorni vetem ju mjete personale. Edhe te pushoni ndjeshem. Me siguri qe gjithcka do te kaloje brenda nje ose dy javeve. Nese kjo gjendje fillon e perkeqesohet, beni mire te kerkoni ndihmen e nje mjeku. Ai jep sugjerime me te sakta.

Shkaku i kesaj semundje :

Shkaku i kesaj semundjeje eshte  virusi Epstein-Barr. Sigurisht qe te rriturit kane nje fare imuniteti ne organizem. Per arsye se shkembejne puthje vazhdimisht dhe ajne ne kontakte me te tjeret.

Si ta kuptoni qe vuani nga semundja e puthjes. Shendet virus shendet

Si te kujdesemi per te mos u prekur nga ky virus?

Higjena personale eshte primare. Nuk duhet asnjehere te shkembeni buzekuqet, labelot, apo gjera te tilla. Nese jeni duke ngrene perdorni vetem mjetet tuaja. Mos hani nga luga apo piruni i te tjereve. Mbi te gjitha, mos shkembeni puthje te vazhdueshme me disa partner.

  
        
          

Komentoni