Bullizmi Kibernetik. Cfare eshte, si shfaqet, si menjanohet?
Home » Studenti Online » Dega Psikologji » Bullizmi Kibernetik. Cfare eshte, si shfaqet, si menjanohet?

Bullizmi Kibernetik. Cfare eshte, si shfaqet, si menjanohet?

Bullizmi Kibernetik. Cfare eshte, si shfaqet, si menjanohet?

Bullizmi kibernetik eshte bullizmi qe ushtrohet permes perdorimit te teknologjise elektronike. Ketu perfshijme celularet, kompjuteret, tabletet si dhe mjete të tjera komunikimi. Si dhe website-t, sms-te, chat-et online, faqet e internetit te mediave të ndryshme etj.

Megjithese mjetet elektronike jane shpikur per te permiresuar jeten e njerezve permes komunikimit me te shpjejte ato shpesh kthehen ne burim rreziku per jeten e te tjereve. Kjo per shkak te keqperdorimit te vullnetshem te tyre. Them te vullnetshem sepse askush nuk mundet te nderhyje ne jeten e te tjereve pa dashje. Dhe asnje person nuk ben keq pa e patur kete gje si pikesynim. ( Dhe kjo i kthen ato ne mjete te ushtrimit te bullizmit).

Si ushtrohet bullizmi permes mjeteve teknologjike?

Krijimi i profileve te rreme apo ne emer te personave te tjere ne faqet e rrjeteve sociale online. Kercenimet apo komunikimet bezdisese permes sms-ve ne numra te abontenteve te njohur apo te panjohur.Thirrjet me numer te fshehur ne cdo ore. Shpifje te ndryshme te deklaruara me sms. Apo perpunimi dashakeqes dhe publikimi i fotografive per te prishur rehatine e jetes se dikujt. Keto jane forma te bullizmit dhe asnjera prej tyre nuk behet pa vetedije dhe deshire.

Si mund ta menjanojme nje gje te tille?

Eshte me e thjeshte sesa ne mendojme. Ne cdo aparat celular eshte opsioni per te bllokuar telefonatat me numer te fshehur. Keshtu qe bejeni. E nese shqetesimi ju vjen nga nje numer konkret, atehere paditeni ate numer. Pastaj lerjani ne dore gjykates. Asnjehere nukka dikush me shume pushtet ndaj teje. Nese ti ke vepruar gjithnje ne menyre te drejte. Gjithashtu, mos lini asnjehere llogarite publike. Keshtu asnjeri nuk mundet te marre fotot tuaja. Fotot intime mos ia qoni askujt me mesazh. As mos i publikoni ato qofte edhe ne bisede private. Gjithcka qe shperndahet me dike, nuk eshte me personale. Mos pranoni llogari qe ngjajne fallco. Nese nuk permbajne foto normale apo te dhena personale, atehere nuk keni pse ta keni ne listen e miqce.

  
        
          

Komentoni