Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik , Fisi i Pirusteve , ungrej , fregen 2
Home » Studenti Online » Dega Histori » Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim.

Fusha e Paperdhokut” perfaqeson nje lokalitet arkeologjik shume te pasur me tuma Ilire (koder-varre). Ato jane plot 18 (3-te demtuara dhe 1-e germuar aspak mire ne aspektin profesional) qe jane te vendosura ne largesi relative nga njera-tjetra. Diametri i tyre varion nga 7.5-15m dhe lartesia relative nga niveli i terrenit shkon nga 0.45 – 1.3m.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim. Fshati i Kalorit fisi i pirusteve qyteti i Lezhes.

Materiali me te cilin Para’ardhesit tane i kane ndertuar keto Tuma perbehet nga dheu i hedhur dhe gure te permasave te ndryshme. Por ajo cfare bie ne sy, eshte madhesia e gureve me te cilet jane ndertuar.

  1. Pjesa qendrore ose pika me e larte, strukture nen te cilen ndodhet varri kryesor
  2. Pjesa anesore ku jam i bindur qe ndodhet konstruksioni i unazes rrethore.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim. Fshati i Kalorit fisi i pirusteve qyteti i Lezhes.

Por kjo duhet evidentuar qarte vetem pasi te realizohet nje ekspedite arkeologjike e mirefillte. Po e njejta tipologji ndertimore e tumave-Ilire te ketij lokaliteti arkeologjik, gjendet ne disa vende te tjera ne Hapesiren Shqiptare. Gjithashtu gjendet edhe ne territorin e Lezhes dhe Mirdites. Por perqendrimi i nje numri kaq te madh ne nje lokalitet me siperfaqe relativisht kaq te vogel, perben nje pasuri arkeologjike te jashtezakonshme e cila nuk meriton qe te mbulohet nga pluhuri i harreses.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim. Fshati i Kalorit fisi i pirusteve qyteti i Lezhes.

Sipas mendimit tim, vjetersia/mosha e ketyre Tumave varion nga vitet-200p.k (shek.III-p.k.) dhe deri ne periudhen tranzitore te kalimit nga epoka e bronxit ne ate te hekurit, pra Shek.XIV dhe XIII-te p.k. Por sic e citova pak me lart, e vetmja menyre qe na ndihmon per te krijuar nje definicion shkencor sa me te sakte eshte zhvillimi i nje ekspedite te mirefillte arkeologjike. Kjo behet duke realizuar procesin e germimit te plote te cdo Tume qe ndodhet ne lokalitetin arkeologjik te fushes se Paperdhokut.

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim. Fshati i Kalorit fisi i pirusteve qyteti i Lezhes.

Fshati kodrinor-malor i Kalorit ndodhet ne nje distance prej 33 km nga qyteti i Lezhes. Ky vendbanim shtrihet ne territorin i cili gjate periudhes se antikitetit i perkiste Fisit te fuqishem Ilir te Pirusteve.

Pikerisht Pirustet, jane edhe ndertuesit e ketyre koder-varreve. Me pak fjale, Lokaliteti arkeologjik i fushes se Paperdhokut perben nje aset shume te cmuar Kombetar dhe rajonal. Si i tille duhet te sherbeje edhe si nje destinacion turistik i rendesishem per kete zone kaq te bukur. Duhen perfshire se bashku me:

  • Lokalitetin arkeologjik mesjetar ne Koder-Gjazuj.
  • Keshtjellen e Harketareve ne Gjazuj te eperm.
  • Keshtjella-qytet ose fortifikata e Kamlikut (antikiteti i vone) ndermjet fshatrave Ungrej dhe Fregen
  • Rrenojat e Keshtjelles madheshtore “Castrum-Vig (Kastri i Vigut-Shkoder:M.K.) e shek.III-IV
  • Mullinjte me uje (te braktisur)

Fusha e Paperdhokut. Thesari arkeologjik qe kerkon vemendje dhe perkushtim. Fshati i Kalorit fisi i pirusteve qyteti i Lezhes.

Pevec ketyre jane edhe me dhjetra apo qindra Kulla madheshtore te kesaj zone te mrekullueshme. Fatkeqesisht, te gjitha keto asete kaq te cmuara te Trashegimise tone Historiko-Kulturore vazhdojne te mos marrin vemendjen e duhur. Aq me teper kur ne NJ.A.-Ungrej, Bashkia Lezhe, nuk ekziston asnje objekt i mbrojtur i cili gezon statusin si Monument Kulture.

Nga Paulin Zefi

  
        
          

Komentoni