Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.
Home » Studenti Online » Dega Psikologji » Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve. 

Perdhunimi eshte nje forme e seksualizuar e ushtrimit te pushtetit dhe kontrollit. Jo kenaqja e instiktit seksual. Ai eshte i rrenjosur ne shoqerite patriarkale. Keshtu, skena perdhunimesh gjenden qysh ne mitet e krijimit dhe legjendat. \Ky aket sherben per t’i perulur apo per t’i trembur femrat. Ne shumicen e rasteve, autoret nuk vuajne nga crregullime psikike. Qellimi eshte depersonalizimi i viktimes, duke e reduktuar ate vetem ne seksin e saj. Per kete arsye, perdhunimet jane psikikisht shume me te renda se sjelljet e tjera agresive. (Psikologjia e krimit- autori:Dorette Wessemen,)

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Cilat jane disa nga pasojat qe le perdhunimi :

  1. Pasojat fizike
  2. -”- psikologjike
  3. -”- sociale

 

Se pari : Pasojat fizike

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Permendim shpesh plagosje te thella. Demtime neper pjese te ndyshme te trupit. Goditje ne zona intime. Por edhe semundje seksualisht te transmetueshme.

E dyta : Pasojat Psikologjike

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Traumatizimi me simptoma psikike qe zgjasin. Gjendje frike, shtypja, crregullime me te ngrenit dhe gjumin. Veshtiresi me perqendrimin, apati dhe crregullime seksuale, vetevleresim i ulet. Rreziku i vetvrasjes. Ndjenja faji te vazhdueshme. Pasiguri. Trauma te vazhdueshme sidomos gjate kohes qe fle.

Se treti : Pasojat sociale

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Mungese deshire per te dale. Shmangie nga shoqeria. Mos-aktivizim ne aktivitetet ku me pare ishin pjese. Distancim ndaj seksit te kundert. Lenia pas dore e studimeve apo puneve.

Profili psikologjik i perdhunuesve.

Ka mosmarreveshje nese perdhunimi eshte i motivuar nga fuqia e arritur, ose nga eksitim seksual. Apo edhe te dyja sebashku. Problemi kryesor eshte  se preferenca seksuale nuk eshte e barabarte me aktin seksual jashte. {Pra per ta kuptuar sikur duhet, ka nje ndryshim rrenjesor ne procesin e ketij akti. Ne disa studime te dokumentuara mire ne lidhje me perdhunimin, karakteristikat e perdhunuesve, jane:

Mosha : 75% nen moshen 25 vjeçare, 80% nen moshen 30, mbi 30 nese lloji sadist.

Sexi : Zakonisht mashkull

Lloji :

Perdhunimi. Pasojat qe le tek viktima. Profili psikologjik i perdhunuesve.

Kryesisht i zi (75-90% e perdhunuesve te burgosur jane te zinj). Krimi ka tendence te jete nder-racore. Perdhunuesit jane zakonisht te pa-armatosur. 1 ne 4 (25%) e rasteve, perdor nje thike ose instrument.

Fiziku : 6 kembe i gjate, 160-200 paund, muskuloz , cehre te erret.

Klasa : Perdhunuesit jane me prejardhje nga klasat me te varfera. Jane produkte te familjeve te paqendrueshme, dhe jane abuzuar ose neglizhuar.

IQ : Shumica me varg normal inteligjence 90-110

Arsimimi : Tipikisht kemi te bejme me individ te cilet maximum jane te diplomuar ne gjimnaz ose kolegj.  Nderkohe qe nuk perjasshtohet ndonje rast tek tuk per persona edhe te mire diplomuar.

Puna : Nderkohe qe bejne pune te cilet bien ne sy si njerez te besueshem tek grate. Mungon vete-besimi per te permiresuar veten. Me shume se gjysma e perdhunuesve jane punetore te pakualifikuar apo te papune fare.

Histori kriminale : Jane raste te rralla kur individet perdhunues nuk kane kryer ndonje  veper penale. Qofte edhe nje vjedhje,apo shkelje te rregullave te qarkullimit. Ne rastet me alarmante ndonje plagosje me qellim..

Aftesite mendore : Personalitete antisocial kryesisht. Ata e percaktojne veten si normale ne çdo menyre, perveç seksualisht.

 

 

  
        
          

Komentoni