Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.
Home » Studenti Online » Dega Psikologji » Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Sado qe te kalojne vitet ne syte e nenes femija do mbetet gjithmone i vogel. Prinderit priren ti ledhatojne femijet e tyre edhe pse vitet kane ecur. Deshira qe asnjehere te mos u largohen nga shtepia eshte e madhe. Keshtu qe ndonjehere ata e teprojne me reagimet e tyre ndaj femijeve.

Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Pse prinderit sillen ‘eger’ me femijet?

Frika e strofulles bosh i ben prinderit te jene ne tensionin e te mbeturit vetem. Keshtu ndonjehere (pak shpesh) bejne veprime konservatore. Behet fjale per mohimin e te drejtes se femijeve per te qene te lire ne veprime dhe ne vendimarrdhje. Mama agresive apo baba qe kritikon.

Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Eksperiencat jane te shumta ne lidhje me ata terma. Ndonjeri mbase kujton edhe denimet qe ka marre. Sigurisht qe nuk eshte dicka e gabuar, por as normale nuk eshte.

Si duhet te sillen prinderit kur femijet tregojne preferencat per te ardhmen?

Kur femija juaj ka mbaruar studimet e shkolles se mesme do pergatitet per universitet. Sigurisht qe nuk duhet te prisni te vendosni ju se cfare dege te studioje per te ardhmen. Kjo nuk eshte normale mbi te gjitha… Duhet te respektohet zgjedhja e femijes dhe te kurojohet mundesisht. Sipas tij kjo eshte zgjedhja e duhur. Lereni ta provoje nese eshte e tille. Mbase eksperienca e tji nuk do jete e kenaqshme, por te pakten do mesoje shumecka. Mbi te gjitha, frazen JO,NUK DUHET TA MENDOSH ME do ishte mire te mos e mendoni kurre. Sepse femija juaj, mbase nuk do e mendoje me ate dege studimi, por nuk do mendoje per asnje dege tjeter gjithashtu.

Nderkohe kemi edhe tema me delikate per te permendur.

Si duhet te reagoni kur te kuptoni qe femija juaj adoleshent ka partner.

Makthi i cdo prindi Shqiptar eshte se femija te kete partner. E shohin si dicka te papranueshme edhe pse femija i tyre mund ti kete kaluar 18. Nuk eshte nje ide e mire nese vednosni te kufizoni deshirat e femijeve tuaj adoleshent. S’ka asgje te gabuar nese vajza juaj, apo djali shoqerohen me dike. Mjafton qe ju ti jepni mjaftueshem eksperienca qe ta kuptoje se si duhet te sillet. E mbi te gjitha te njohe limitet qe duhet te kete. -Me behet qejfi per ty! keshtu mund te keni nje fillim te mbare me femijen tuaj. Bindja qe do kete ndaj jush do jete me e madhe pas aprovimit qe i keni bere. Ofroni mbeshtetje. Keshtu edhe nese do kete nje keqkuptim mes tyre, do vine per keshilla tek ju.

Raporti qe duhet te krijoni me femijet tuaj duhet te jete miqesor. Ne kete menyre do keni me shume kontroll ndaj tyre. Dhe besimi qe femijet do u falin do jete ne nivel te larte. Sjellja ne menyre te duhur dhe te drejte, do u beje te ndiheni mire me sjelljet e femijeve tuaj.

S. Prenga

  
        
          

Komentoni